O nas in o pasmi

SI*Luxus je vzrejališče ragdoll mačk in pomerancev v Celju. 

Naše živali živijo z nami, ne v kletkah / pesjakih, in mladički ugledajo luč sveta v spalnici. 

Naše vzrejne živali, tako muce kot tudi psi, so brez genetskih obolenj. Muce imajo narejene ultrazvočne in genetske teste za ledvice (PKD) in srce (HCM). Redno jih testiramo tudi za mačjo levkozo (FeLV) in mačji aids (FIV). 

Nase vzrejališče je prejelo priznanje: 
Najboljše vzrejališče srednjedolgodlakih muc 
2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 in 2011 v Zvezi felinoloških društev Slovenije. 
DESET LET ZAPORED!!

Naša prva dva pasemska muca, japonska bobtaila, sta se nam pridružila leta 1997, in iz začetnega 'samo razstavljanja' sem relativno hitro prešlq v učenje o genetiki, dedovanju in rodovnikih ter o razmišljanju o prvem leglu in potem tudi o vzreji.  Na Luno, našo ragdoll muco iz sončne Ibize, smo čakali skoraj eno leto. Luna je v skoraj vseh rodovnikih naše vzreje, sčasoma pa smo seveda dodobra povečali genetski pool z vzrejnimi mačkami iz vseh koncev in krajev.  Zdaj vzrejam že 24 let in sodelujemo s priznamimi vzreditelji po širnem svetu, ki imajo enaka etična načela kot mi. 

 Ragdoll je srednjedolgodlaka pasma mačk srednje velikosti, in poleg milega karakterja me je pritegnilo tudi to, da v nobenem pogledu ni ekstremna. Pasmeski standard nareka ‘medium’ pri skoraj vseh točkah: od same velikosti mačke, dolžine gobčka, telesa in repa, do velikosti uhljev. Tako kot je neekstremen izgled, so tudi neekstremne pri obnašanju: prijetne sostanovalke, brez posebnih ‘norih’ idej o divjanju, plezanju, skakanju ali uničevanju pohištva.   

Pasma ragdoll je umetno narejena pasma, nastala je okoli 1965 v Kaliforniji. Gospa Ann Baker, ki je pasmo skreirala, je imela v mislih predvsem nežen karakter in od tod tudi ime pasme, ragdoll – lutka iz cunj. Dejansko se moje mačke v naročju sprostijo in so kot lutke, ki se rade cartajo. Nekdaj so bile ragdoll mačke znane po težavah s srcem, vendar smo vestni vzreditelji od vsakega mladička prispevali za razvoj genetskega testa in s pomočjo tega, periodičnih ultrazvočnih pregledov srca in posledično izločevanjem obolelih mačk ter mačk, ki so nosilci gena, dodobra prečistili linije.   

Ragdoll mačke so primerne za skoraj vsako družino, ki se zaveda, da je muca družinski član in prebije dovolj časa doma, da se lahko ukvarja z mačko oz. še raje dvema ali tremi. Karakterno niso posebno zahtevne, so pa rade v družbi in ‘zraven’ v vsakodnevnem dogajanju. Seveda so, kot večina pasmeskih mačk, že mnogo generacij samo notranje mačke in tako neprimerne za bivanje zunaj.

Search